Як профілактувати рак шлунка?

Рак є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі. Висновки дослідження Глобального тягаря захворювань, у 2019 році показали, що у світі новоутворення спричинили смерть понад 10 млн людей та склали 17,83 % від загальної кількості смертей.

Здоровий шлунок, як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов, епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.

Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.

Рак шлунка може вражати будь-яку частину органа, проте, частіше це основна його частина (тіло шлунка).

Людина, яка хворіє на рак шлунка може відчувати:

  • труднощі з ковтанням;
  • відчуття здуття після їжі;
  • відчуття раннього (передчасного) насичення їжею;
  • печії;
  • розлад травлення;
  • нудоту;
  • біль у животі;
  • блювоту.

Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта. 

Якщо у вас наявні якісь із цим симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.

Фактори ризику, що підвищують ризик раку шлунка:

  • зараження бактерією Helicobacter pylori;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • ожиріння;
  • тип харчування, при якому людина споживає велику кількість солоної та копченої їжі;
  • тип харчування, при якому людина споживає мало фруктів та овочів;
  • тривале запальне захворювання шлунка (гастрит);
  • куріння;
  • поліпи шлунка.

Як ви можете профілактувати хворобу?

  • Підтримуйте здорову вагу! Стежте за своїм індексом маси тіла. Якщо у вас зайва вага, поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть схуднути.
  • Споживайте більше фруктів та овочів. Користуйтеся принципом тарілки здорового харчування, формуйте меню так, що ви з’їдали щодня 4 порції фруктів та 5 порцій овочів.
  • Зменште кількість соленої та копченої їжі.
  • Киньте курити. Куріння підвищує ризик розвитку раку шлунка, а також багатьох інших видів раку. Кинути палити може бути дуже важко, тому зверніться за допомогою до лікаря.
  • Запитайте у свого сімейного лікаря про ризики розвитку раку шлунка.

Залишити коментар